Välkommen till Boptibloggen

Här delar vi med oss av smarta tips och förklarande texter om sparande och ekonomi.

Alla inlägg

Vad innebär löneväxling och vilka är fördelarna?

15/02/2021

När du löneväxlar så avstår du en del av din lön som du idag har, för att få ut högre pension i framtiden istället. Detta är ett spartips som många använder sig av och som rentav kan innebära gratispengar för en del.

Löneväxling

Viktiga pensionstips för dig som är 90-talist

08/02/2021

Hade du kunnat leva på en inkomst som innebär ungefär hälften av den lön som du har idag? Och även om du hade kunnat, hade du velat göra det?

Pension

Går du i renoveringstankar?

03/02/2021

5 tips på hur du kan få mer ROT-avdrag för dina pengar.

Avdrag

Dags att deklarera - 18 avdrag att ha koll på

02/02/2021

Nu är det snart tid för att deklarera igen. Detta är något som för en hel del går på ren automatik och många dubbelkollar bara så att informationen som står förtryckt stämmer innan deklarationen skickas in.

Deklarera

Viktiga datum inför årets deklaration - 2021

01/02/2021

Nu har Skatteverket lagt sin plan för hur deklarationen år 2021 kommer att se ut och när din skatteåterbäring kan komma att delas ut. Här har vi samlat datumen som är viktiga för dig att komma ihåg.

Deklarera

Så kan du bli kvitt onödiga lån och skulder

28/01/2021

Idag är det många som anses ha på problem med sin ekonomi och är ordentligt skuldsatta.

Lån

Så väljer du dina fonder i 5 steg

26/01/2021

När du sätter dig ner för att välja dina fonder så kan det kännas mest lockande med senaste topplistorna över de fonderna som historiskt sett haft bäst avkastning.

Investera

Det här ska du tänka på när du väljer mobilabonnemang

25/01/2021

Du som är mobilanvändare idag står inför vad som kan kännas som en hel djungel av olika abonnemang, erbjudanden och tjänster. Beroende på hur du använder din mobiltelefon så är du i behov av olika saker.

Avtal

Ekonomisk frihet - vad är det?

23/01/2021

Många drömmer om en vardag där man kan göra precis bara det man önskar. Som att resa, spendera tid med familj och vänner eller bosätta sig utomlands.

Budget

Så kan du spara pengar till dina barn

20/01/2021

Att vilja spara pengar till sina barn kan för många föräldrar kännas som en självklarhet från den dagen som de föds.

Sparande

6 tips på hur du optimerar dina matkostnader

19/01/2021

Vi behöver alla äta och ofta går en stor del av månadsbudgeten till just mat. I detta inlägg får du konkreta tips på vad du kan göra för att optimera dina matkostnader, utan att du behöver dra ner på kvaliteten.

Budget

Vad innebär avkastning?

15/01/2021

När man börjar intressera sig för investeringar och sparande springer man tidigt på det centrala begreppet avkastning. Kortfattat innebär avkastning det du tjänar på en investering.

Investera

Vad innebär aktiva och passiva inkomster?

12/01/2021

Både utgifter och inkomster kan definieras som antingen aktiva eller passiva. Med vad är innebär dessa två begrepp och vilken typ av inkomster bör du främst sträva efter? Det får du reda på i detta blogginlägg

Investera

Nytt år och en ny högre lön? Tänk på detta!

09/01/2021

Nytt år, nya möjligheter! I början av året infaller flera människors årliga lönerevidering och bonusutdelning. Flera av oss kan alltså förvänta sig några fler kronor i månaden än vad vi hade förra året.

Sparande

Starta 2021 på rätt sätt - här är nybörjarguiden för dig som vill börja spara!

08/01/2021

Med den här nybörjarguiden så kommer du igång med ditt sparande direkt, kanske vill du till och med tipsa någon annan efteråt när du insett hur enkelt det kan vara!

Sparande

Är det dags för dig att ge dig ut i vuxenlivet? Tipsen för att skapa ett eget hushåll.

07/01/2021

Då var dagen här, när du tänkt ta ditt första spännande steg ut i livet som vuxen. Nu ska du skaffa dig ett eget hushåll, utan att ta hjälp av föräldrarna, men hur gör man då? Hur ska man tänka?

Budget

Så börjar du spara i fonder - steg för steg

05/01/2021

I detta inlägg har vi tagit fram en steg för steg guide till hur du på ett smidigt och snabbt sätt kan skaffa ett riktigt bra fondsparande.

Fonder

Ordlistan för dig som går i tankarna av att köpa eller sälja en bostad

04/01/2021

Är det dags för dig att köpa eller sälja en bostad? I detta inlägg samlar vi en ordlista över de vanligaste orden när det kommer till bostadsköp.

Bostad

3 tips för en högre tjänstepension

02/01/2021

I detta inlägg har vi tagit fram 3 tips för att få en högre tjänstepension.

Pension

Hur fungerar det här med fonder?

24/12/2020

I detta inlägg går vi igenom vad en fond är, vilka typer av fonder som finns och hur du kan börja spara i fonder.

Fonder

Hur kan jag använda min budget?

10/12/2020

I detta inlägg går vi igenom hur du kan använda din budget och få full koll på din ekonomi.

Budget

Kan man köpa en bostad utan kontantinsats?

09/12/2020

I detta inlägg går vi igenom om man kan köpa en bostad utan kontantinsats och vad man ska tänka på.

Bolån

Skapa en julbudget i 8 smarta steg

06/12/2020

Julen närmar sig med stormsteg och även om det för de allra flesta är en högtid som handlar om glädje och mys så är den också ofta förknippad med stress och inte minst ekonomisk stress.

Budget

4 saker att tänka på när du ska välja elavtal

02/12/2020

Jämföra elavtal gör vi alltför sällan, trots att det för många är en av de större löpande månadskostnaderna. Här har vi sammanställt 4 punkter som kan hjälpa dig i jakten på ett bättre elavtal.

Elavtal

Bolåneskydd - vad är det och hur fungerar det?

28/11/2020

Med ett bolåneskydd så kan du bo kvar i din bostad även om du blir arbetslös eller sjukskriven och det fungerar som en försäkring för det lån du tagit för ditt boende. När det gäller dödsfall så kan delar och ibland hela lånet betalas av via denna försäkring.

Bolån

Vad behöver jag veta om pantbrev och lagfarter?

22/11/2020

När du letar bostad kan det vara viktigt att ha koll på något som heter pantbrev och lagfart, och även vilka kostnader dessa kan innebära för dig. Är det bra eller dåligt om huset du vill köpa har existerande pantbrev och behövs det en lagfart när du ska köpa en bostadsrätt?

Bostad

Att tänka på innan du belånar din bostad

15/11/2020

Är du i behov av ett lån kan det vara en bra lösning att öka bostadsbelåningen istället för att ansöka om ett privatlån. Det blir oftast billigare för dig och du undviker att behöva lösa ett nytt lån, men det för också med sig en del begränsningar.

Bolån

Guiden för dig som vill köpa nyproduktion

10/11/2020

I detta inlägg så sammanfattar vi 10 punkter vad du bör fundera på innan du bestämmer dig och hur processen går till när man köper en nyproduktion.

Bostad

Bunden eller rörlig ränta - vad är bäst?

20/10/2020

I denna artikel går vi igenom vad man ska på tänka på när man väljer mellan en bunden och en rörlig ränta.

Bolån

Checklista - Så byter du bank

06/10/2020

Hur byter man egentligen bank och måste man flytta allting? I detta inlägg går vi igenom vad som är värt att tänka på när du byter bank och hur du får till ett smidigt bankbyte.

Bank

Vad betyder ett bundet bolån?

05/10/2020

Det finns olika för- och nackdelar med att binda sitt bolån och i denna artikel går vi igenom vad ett bundet bolån är, hur man avbryter ett bundet bolån, vad som händer när bindningstiden går ut med mera.

Bolån

Vilka försäkringar behöver man?

04/10/2020

Vilka försäkringar behöver man egentligen? I detta inlägg så går vi igenom de försäkringar som du behöver enligt lag, vilka som är nödvändiga, vilka som är bra att ha och vilka försäkringar som du eventuellt kan välja bort.

Försäkring

Vinstskatt på bostadsförsäljning – betala direkt eller skjuta upp?

03/10/2020

Går du i säljtankar av din bostad? Då kan det vara bra att ha koll på vad som händer rent skattemässigt vid en försäljning. I denna artikel kommer vi gå igenom vad du behöver veta kring uppskov och beskattning vid en bostadsförsäljning.

Bostad

Buffertsparande - Så stor buffert ska du ha

02/10/2020

I detta inlägg går vi igenom vad ett buffertsparande är, vad som kan vara en lämplig buffert för dig och hur du ska placera din buffert.

Sparande

Så gör du en budget i 6 enkla steg

18/09/2020

En steg för steg guide om hur du skapar och använder en budget. Om du vill få koll på din konsumtion och jobba mot att nå dina ekonomiska mål så behöver du ha en budget.

Budget

Köpa eller hyra bostad? Vad är bäst?

17/09/2020

I detta inlägg går vi igenom fördelarna och nackdelarna med att köpa vs att hyra sitt boende. Även om du i dagsläget äger din bostad kan det vara svårt att veta vad som faktiskt är det bästa alternativet för dig. Vad som passar bäst för dig beror på din livssituation.

Bostad

Hur bestämmer banken bolåneräntan?

15/09/2020

I detta inlägg går vi igenom hur banken bestämmer bolåneräntan, varför räntan skiljer sig åt mellan banker och hur du kan använda detta till din fördel.

Bolån

Vad är en kapitalförsäkring?

10/09/2020

I detta inlägg går vi igenom Kapitalförsäkringar (KF), dess avgifter, bindningstider, för- och nackdelar och vad man ska tänka på när man sparar i en kapitalförsäkring.

Investera

Kontotyper för investeringar

09/09/2020

I detta inlägg går vi igenom de olika typerna av konton som man kan investera via samt deras respektive för- och nackdelar.

Investera

Vad är ränteskillnadsersättning?

08/09/2020

I detta inlägg går vi igenom vad ränteskillnadsersättning är och när man kan behöva betala det. Ränteskillnadsersättning är en avgift som ska kompensera bankens bortfall av ränteintäkter som blir när du lånar en kortare period än vad som avtalats.

Bolån

Vad är en ISK?

08/09/2020

I detta inlägg går vi igenom vet ett investeringssparkonto (ISK) är, dess fördelar och nackdelar, skillnader gentemot en kapitalförsäkring, avgifter med mera.

Investera

Värdet av en personlig ekonomisk plan

01/09/2020

Att ha koll på sin ekonomi kan ibland kännas komplicerat och jobbigt. Med en ekonomisk plan så är det lättare att styra kursen mot dina mål. I denna artikel går vi igenom vad en ekonomisk plan är, fördelar med att ha en och även hur du skapar en.

Planering

Bolån - 6 viktiga saker att ha koll på

22/08/2020

Går du i bostadstankar? Drömmer du om att köpa ditt första egna boende eller planerar du kanske att flytta till en större bostad? Vi har skapat en lista på de viktigaste sakerna du bör ha koll på när det kommer till bolån.

Bolån

Om sparkonton

14/08/2020

Ett sparkonto är ett konto där du kan spara pengar både på kort och lång sikt. I detta inlägget går vi igenom de olika typerna av sparkonton som finns, bindningstider och vad man ska tänka på när man väljer ett sparkonto.

Sparande

Få koll på din ekonomi

Skapa ett konto på mindre än två minuter

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.